Vloeronderhoud houten vloer

Praktijkverslag van een hobby klusser die zelf zijn houten vloer onderhoud heeft gegeven. 

 

Wil je jouw houten vloer lang mooi houden? Overweeg je een vloeronderhoud maar weet je niet wat dat inhoud en waar te beginnen? Misschien heb je dan wat aan mijn praktijkverslag.

Vloeronderhoud, waarom zou je dat doen? Hoort het niet bij de charme van hout dat het met de tijd oud en wat ‘geleefd’ oogt? Kwestie van smaak. Wij hebben niet voor niets voor een strakke, ‘nieuw ogende’ vloer gekozen. Dat beeld willen wij ook zo houden. Dan hoort vloeronderhoud erbij. Eens in de twee jaar de meubels aan de kant, de vloer schoonmaken, onderhoudsolie opdragen en inwrijven, dagje laten drogen – klaar. Dachten wij. In de praktijk zag het er anders uit: 

2021: het juiste schoonmaakmiddel kopen, passend onderhoudsolie zoeken en dan de échte klus: de olie inwrijven. Wat een werk! Urenlang op de knieën een druppel olie verspreiden. Hier wat te veel, daar wat te weinig. Het zag er niet uit. De hulptroepen bellen: In Houten heb je APOERA, specialist voor houten vloeren. Wij konden een boenmachine huren en na wat instructies van de eigenaar Stef konden wij een mooi en betaalbaar resultaat halen. Dat doen wij de volgende keer toch écht anders. 

2023: Wij hadden van onze fouten geleerd en meteen Stef van APOERA gebeld. Tegen een vergoeding zal Stef de klus voor je klaren maar dat wilde ik niet. Ik wilde het zélf doen. Immers lukte het de 1e keer ook. Soort van dan… Bovendien wilde ik ook wat geld sparen. Goed nieuws: APOERA biedt een onderhoudspakket aan. Een alles-in-een pakket om jouw vloer weer tiptop op orde te krijgen. Ideaal, je hoeft nergens meer aan te denken en kunt gewoon aan de slag! Dat is het idee, eens kijken hoe het gaat. Spoiler: ik ben zo tevreden dat ik uit dank dit stuk schrijf. Voor Stef en alle hobby klussers. 

Handschoenen en overschoenen (meegeleverd) aan en knallen!

Eetkamer tafel met stoelen en de houten vloer.
Doe het zelf pakket met emmer, schrobmachine en boenmachine.

Stappenplan houten vloeronderhoud:

Deel 1
 • Reserveer het onderhoudspakket bij APOERA.
 • Plan een weekeinde voor de klus. 1 dag werk + 1 á 2 dagen drogen. Je kunt dan niet op vloer lopen in verband met droogtijd.
 • Eerst de vloer met het speciale schoonmaakmiddel dweilen. De emmer, de dweil en het schoonmaakmiddel zitten in het pakket. De vloer is nu vochtig door het schoonmaakmiddel.
 • Gebruik de schrob-/zuigmachine (zit in het pakket): Wat een handig ding! Eerst dweil je de vochtige vloer met schoon water (stand 0), dan borstel je de vloer schoon (stand 1). De borstel zorgt voor een goede reiniging zodat het hout de olie op een later moment beter kan opnemen. Tegelijkertijd wordt het water op de vloer opgezogen. Geen gespetter, geen zooi. Net als stofzuigen. Wel tussendoor 1 á 2 keer het vieze water uit de 1e tank uitkipperen en de 2e tank met schoon water vullen.
 • Twee uur wachten om de vloer te laten drogen. Anders wordt het olie minder goed opgenomen.
Deel 2
 • Handschoenen en overschoenen (meegeleverd) aan en knallen!
 • Vul de onderhoudsolie in de spuitfles (zitten beiden in het pakket).
 • Spuit wat olie op het meegeleverde doekje en behandel het hout een stuk van de muur vandaan. Anders kom je met de machine tegen de plinten en dan moet je olie van de plinten verwijderen. Heb je toch wat olie op de plinten gemorst? Geen nood, in het pakketje zit een doekje met schoonmaakmiddel om dat te verwijderen.
 • Spuit wat olie op de grond en verdeel het met de meegeleverde olieverdeler.
 • Bij een houten vloer heb je vaak lange planken hout. Meerdere planken vormen een strook van muur tot muur. Als je twee stroken met olie hebt voorbewerkt, gebruikt je de boenmachine (meegeleverd).
 • Loop de stroken hout één voor één af. Laat de machine het werkt doen en haast je niet.
 • Als de laatste strook af is ben je klaar.
Deel 3
 • Laat het drogen. Loop niet over de olievloer. Als je denkt dat er wat fouten zijn: doe niets, laat het drogen. Vaak droogt een deel sneller dan het andere omdat de olie bij een punt wat sneller intrekt dan bij een ander punt. Dat kan dan ogen als een fout maar dat hoeft niet. Heb je een hele nacht gewacht maar voelt de vloer wat plakkerig aan? Dan is het nog nat en moet je nog een tijdje wachten.
 • Laat je niet gek maken! Heb geduld en wat vertrouwen. Laat als het kan de deuren en ramen open staan zodat het sneller droogt.
 • Krijg je de behoefde om tóch over de vloer de lopen om dat ene plekje bij te werken? Ga wandelen, boodschappen doen, naar de bioscoop maar laat het rusten. Kleine plekjes kun je altijd later wegwerken.

Dat all-in-one onderhoudspakket van APOERA: kortom, een verademing!

Man bediend de schrobmachine op de houten vloer.
opvangbak van de schrobmachine legen
Man boent de houten vloer met boenmachine
Man loopt de houten vloer na op lastige plekjes zoals bij een rooster in de vloer.

Conclusie na het zelf onderhouden van de houten vloer

Het resultaat: een mooie vloer en de voldoening dat ik het zelf heb gedaan. Oja, natuurlijk heb ik ook wat geld gespaard. 

Dat all-in-one onderhoudspakket van APOERA: kortom, een verademing! 

Je hoeft alleen het werk te doen. Door het pakket wordt je ontzorgd van een groot deel van de organisatie. Letterlijk alles wat je nodig hebt zit in het pakket. Stel je voor dat je alles zelf moet kopen (hoe kom je aan de boodschappenlijst?) Hierbij komt de huur van twee machines van topkwaliteit. Machines, die voor het thuisgebruik voor ‘af-en-to’ klussers’ zoals ik zijn gemaakt, niet de professionele machines waar je bijna een rijbewijs voor nodig hebt. 

Daarbij, Stef geeft je goede instructies en waardevolle adviezen. Stel je voor dat je alles zelf moet uitvogelen, alle machines zelf moet huren en dan nog een goed stappenplan moet opstellen. Oh nee, wéér iets vergeten? Lapje, de juiste olie, het juiste schoonmaakmiddel, overschoen? Terug naar de bouwmarkt. Daar wordt de klus niet leuker van en je verspilt waardevolle tijd. 

Ik heb trouwens geen aandelen van APOERA. Ik vind wel dat iemand die met zo veel liefde en passie met en voor zijn klanten denkt ook een bedankje mag krijgen. In dit geval van mij. 

Stef, tot over een jaar als de volgende onderhoudsbeurt komt!

Een stralende houten vloer na de laatste olie behandeling.

Meer weten over je eigen houten vloer onderhouden?

PVC vloer gelegd in Woerden